Ryuda

Laat natuurlijke processen intuïtief op hun beloop, en volg dit wordingsproces vanuit een wil te construeren

Visie op mentale gezondheid

Op deze pagina geef ik graag een weergave van de visie op mentale gezondheid binnen Ryuda. Mentale gezondheid is een begrip in beweging en ontwikkeling. Vroeger lag de nadruk meer op de afwezigheid van klachten, in lijn met een mechanisch model dat zich richt op het herstellen van datgene dat misgaat. Tegenwoordig gaat het meer over je persoonlijke beleving van gezondheid en je vermogen om te gaan met tegenslagen. Je vermogen om te kunnen gaan met tegenslagen en  de draad op te pakken wordt vaak uitgedrukt in de term 'veerkracht'. Vanuit onder andere positieve psychologie ligt er steeds meer nadruk op bouwen en versterken wat sterk is, in plaats van fixen wat verkeerd gaat. Men laat zich daarvoor steeds meer inspireren door mindfulness en andere acceptatie-gerichte stromingen. 

In de menswetenschap zijn er tig modellen te vinden die aangeven hoe dit zo efficiënt mogelijk te doen, en mensen te helpen floreren. De moderne levenskunst en zelfhulpboeken sluiten aan met geweldige tips, tricks en lifehacks. Wat echter niet vergeten kan worden, is dat wat voor de een werkt en dè oplossing/leefwijze is, voor de ander verre van de juiste snaar raakt. 

Bij Ryuda staat daarom naast de "science of being" ook het contact met de persoonlijke "art of living" centraal. Omdat het leven ons net als kunst weet te ontroeren, beroeren, verblijden, opschudden en allerhande snaren kan raken. We kennen allemaal wel momenten waarop we ons zwaar voelen, en volledig naar binnen trekken om hout te sprokkelen voor ons innerlijk vuurtje terwijl we de steun van een ander bijna niet kunnen toelaten. Perioden waarin er dingen gebeuren (zoals verlies) die zo diep raken, dat het zeer doet aan ons hart of we even het nieuws niet kijken want het is toch ècht te hartverscheurend. Dagen dat we lachen…maar wel als een boer met kiespijn zonder bij die pijn stil te kunnen staan. Dat we ons vastbijten ergens in, en het vermogen los te laten verliezen en de plaat blijft hangen. Dat we in ons eigen hoofd verzand raken in zoeken naar oplossingen, maar telkens nieuwe problemen vinden. Dat de wereld ons even zo overspoeld dat we niet anders kunnen dan ons willen verstoppen.
Net als kunst, vinden we steeds nieuwe manieren om ons te verhouden tot het leven. The art of living, gaat denk ik om steeds opnieuw contact te maken met jouw natuurlijke proces hierin. Soms raakt dit verstoord, en ik denk dat het als therapeut een van mijn taken is om te ondersteunen in het opnieuw vrij kunnen maken van deze innerlijke weg. Mentale gezondheid is dus de kunst van het verhouden tot het leven.
Voor mijn weg is Aikido een belangrijke inspiratiebron als 'de weg van het harmoniseren van de energie/ de weg van harmonie'. Het steeds opnieuw verhouden tot jezelf en het leven klinkt in een van haar wijze spreuken “masakatsu agatsu katsu hayabi” (de ware overwinning, is de zuivere overwinning over jezelf, hier en nu). Deze zelfoverwinning heeft vele vormen en is steeds een persoonlijke weg. Het is belangrijk daarbij allereerst werkelijk contact te maken met datgene dat schuurt of blokkeert. Om vervolgens vanuit openheid en nieuwsgierigheid te onderzoeken waar de bewegingsruimte zit. Soms betekent dit voortbewegen, soms juist stilstaan en verzorgen, maar altijd vanuit verbinding met jezelf. Het antwoord voor hoe dit er concreet uitziet hoeven we dan ook niet van te voren te bedenken. Dit is een open proces waar we samen induiken.